Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Καλοκαιρινές Πρώτες Βοήθειες


           1.Τσιμπηματα και αλλα
-Τσιμπημα κουνουπιου: αντιισταμινικη αλοιφη αρχικα. Αν ηταν μολυσμενο και προκαλεσει φλεγμονη τοτε μια κορτιζονουχα αλοιφη με αντιβιωση.
-Τσουχτρες, μελισσες, σφίγγες κτλ. Αρχικα αφαιρουμε το κεντρι (αν υπαρχει) κ στη συνεχεια βαζουμε  αμμωνια κ παγο. Σε περιπτωση αλεργικης αντιδρασης  πρεπει να χορηγησουμε αντιισταμινικο ή κορτιζονη (ακομα κ ενεση αδρεναλινης αν υπαρχει) κ σε καθε περιπτωση να επισκεπτουμε ενα κεντρο υγειας.
-Αχινοι: Αρχικα αμμωνια (ή ασετον) Μετα καθαριζουμε κ βαζουμε σε ζεστο νερο το δερμα που εχουν μπει τα αγκαθια και τα αφαιρουμε (λιγο λαδι βοηθα στην αφαιρεση)
-Δαγκωμα φιδιου: Ακινητοποιουμε τον πασχοντα.Αν το δηγμα ειναι σε ακρο περιδενουμε το μελος λιγο πιο ψηλα απο το τραυμα χωρις ομως να διακοποτουμε την κυκλοφορια του αιματος, και τοποθετουμε κρυα επιθεματα αφου το πλυνουμε. Σε καθε περιπτωση ειναι απαραιτητη η χορηγηση αντιοφικου ορου. Δεν επιδιωκουμε αφαιρεση του δηλητηριου ρουφωντας με το στομα και δεν δινουμε αλκοολουχο ποτο στον πασχοντα να καταναλωσει
-Σκορπιοι: ακινητοποιουμε την περιοχη του τσιμπηματος, περιδενουμε για την εμποδιση της διαχυσης του δηλητηριου και τοποθετουμε ψυχρα επιθεματα τοπικα. Στη συνεχεια επισκεπτομαστε ενα κεντρο υγειας για γενικη αγωγη.

         2.Ηλιος
-Ηλίαση: Εκδηλωνεται με πονοκεφαλο, ζαλαδα, αυξημενη θερμοκρασια σωματος, κοκκινισμα, εμετο. Αν μας τυχει μεταφερομαστε στη σκια, κανουμε ενα δροσερο ντους ή βαζουμε κρυες κομπρεσες στο κεφαλι και πινουμε υγρα ωστε να αποφυγουμε την αφυδατωση.
Ελεγχουμε επισης να υπαρχει εφιδρωση, που ειναι ο φυσιολογικος τροπος διατηρησης της θερμοκρασιας του σωματος, αλλιως οδηγουμαστε σε θερμοπληξια (θερμοκρασια σωματος ανω των 38 βαθμων).  Σε περιπτωση επιμονων κ εντονων συμπτωματων ζηταμε ιατρικη βοηθεια.
-Ηλιακο εγκαυμα: Σε ηπιες καταστασεις μια απλη ενυδατικη-καταπραυτνικη αλοιφη αρκει για να απομακρυνει τη φλογωση. Σε εντονο ηλιακο εγκαυμα καλο ειναι να αναμειχθει η παραπανω αλοιφη με μια που να περιεχει αντιβιωση κ κορτιζονη. Το σημαντικο ειναι να διατηρηθει ενυδατωμενο το δερμα για να μην σκασει και ξεφλουδισει.
-Σημαντικη ειναι η χρηση αντιηλιακου με υψηλο δεικτη προστασιας και η αποφυγη της ηλιοθεραπειας κατα τις μεσημβρινες ωρες.
          3.Γενικα
-Σε εγκαυματα απο εξατμισεις, σκευη μαγειρικης κτλ αρχικα ριχνουμε επι ωρα κρυο νερο στην περιοχη και στη συνεχεια εφαρμοζουμε ενα επουλωτικο-αντισηπτικο σπρευ (η αλοιφη) ωστε να αποφυγουμε τη καταστροφη του δερματος και την μολυνση του τραυματος. Σε καμια περιπτωση δεν βαζουμε οδοντοκρεμα πανω καθως συστατικα οπως η μινθολη προκαλουν υπεραιμια και θα εχουν το αντιθετο αποτελεσμα.
-Σε περιπτωση μεθης καταναλωνουμε νερο για να αποφυγουμε την αφυδατωση απο το αλκοολ.. Αν εκδηλωνονται οξεα συμπτωματα αναζητουμε ιατρικη βοηθεια.

-Σε δαγκωμα σκυλιου ή σε τραυματσμο απο σκουριασμενα σιδερα ειναι απαραιτητο να γινει αντιτετανικος ορος
-Σε περιπτωση γαστρεντεριδας προσπαθουμε να χορηγησουμε ηλεκτρολυτες ωστε να αποφυγουμε την αφυδατωση. Κατα τα αλλα η χορηγηση αντιεμετικων και αντιδιαρροικων ειναι συμπτωματικη θεραπεια. Σε εντονα συμπτωματα αναζητουμε ιετρικη βοηθεια.
-Σε περιπτωση καταθλιψης στο γυρισμο απο τις διακοπες σκεφτειτε ποσο τυχεροι ειστε που πηγατε διακοπες ενω τοσοι αλλοι δεν πηγαν πουθενα.
-Σε περιπτωση καταθλιψης που δεν πηγατε διακοπες σκεφτειτε ολα τα παραπανω που θα γλυτωσετε κ ξεπεραστε το

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Επιβιωστε στον καυσωνα



Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεωνή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).

2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

• Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.

• Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

• Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

4. Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.

6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

• Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

• Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.

• Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.