Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Καλοκαιρινές Πρώτες Βοήθειες


           1.Τσιμπηματα και αλλα
-Τσιμπημα κουνουπιου: αντιισταμινικη αλοιφη αρχικα. Αν ηταν μολυσμενο και προκαλεσει φλεγμονη τοτε μια κορτιζονουχα αλοιφη με αντιβιωση.
-Τσουχτρες, μελισσες, σφίγγες κτλ. Αρχικα αφαιρουμε το κεντρι (αν υπαρχει) κ στη συνεχεια βαζουμε  αμμωνια κ παγο. Σε περιπτωση αλεργικης αντιδρασης  πρεπει να χορηγησουμε αντιισταμινικο ή κορτιζονη (ακομα κ ενεση αδρεναλινης αν υπαρχει) κ σε καθε περιπτωση να επισκεπτουμε ενα κεντρο υγειας.
-Αχινοι: Αρχικα αμμωνια (ή ασετον) Μετα καθαριζουμε κ βαζουμε σε ζεστο νερο το δερμα που εχουν μπει τα αγκαθια και τα αφαιρουμε (λιγο λαδι βοηθα στην αφαιρεση)
-Δαγκωμα φιδιου: Ακινητοποιουμε τον πασχοντα.Αν το δηγμα ειναι σε ακρο περιδενουμε το μελος λιγο πιο ψηλα απο το τραυμα χωρις ομως να διακοποτουμε την κυκλοφορια του αιματος, και τοποθετουμε κρυα επιθεματα αφου το πλυνουμε. Σε καθε περιπτωση ειναι απαραιτητη η χορηγηση αντιοφικου ορου. Δεν επιδιωκουμε αφαιρεση του δηλητηριου ρουφωντας με το στομα και δεν δινουμε αλκοολουχο ποτο στον πασχοντα να καταναλωσει
-Σκορπιοι: ακινητοποιουμε την περιοχη του τσιμπηματος, περιδενουμε για την εμποδιση της διαχυσης του δηλητηριου και τοποθετουμε ψυχρα επιθεματα τοπικα. Στη συνεχεια επισκεπτομαστε ενα κεντρο υγειας για γενικη αγωγη.

         2.Ηλιος
-Ηλίαση: Εκδηλωνεται με πονοκεφαλο, ζαλαδα, αυξημενη θερμοκρασια σωματος, κοκκινισμα, εμετο. Αν μας τυχει μεταφερομαστε στη σκια, κανουμε ενα δροσερο ντους ή βαζουμε κρυες κομπρεσες στο κεφαλι και πινουμε υγρα ωστε να αποφυγουμε την αφυδατωση.
Ελεγχουμε επισης να υπαρχει εφιδρωση, που ειναι ο φυσιολογικος τροπος διατηρησης της θερμοκρασιας του σωματος, αλλιως οδηγουμαστε σε θερμοπληξια (θερμοκρασια σωματος ανω των 38 βαθμων).  Σε περιπτωση επιμονων κ εντονων συμπτωματων ζηταμε ιατρικη βοηθεια.
-Ηλιακο εγκαυμα: Σε ηπιες καταστασεις μια απλη ενυδατικη-καταπραυτνικη αλοιφη αρκει για να απομακρυνει τη φλογωση. Σε εντονο ηλιακο εγκαυμα καλο ειναι να αναμειχθει η παραπανω αλοιφη με μια που να περιεχει αντιβιωση κ κορτιζονη. Το σημαντικο ειναι να διατηρηθει ενυδατωμενο το δερμα για να μην σκασει και ξεφλουδισει.
-Σημαντικη ειναι η χρηση αντιηλιακου με υψηλο δεικτη προστασιας και η αποφυγη της ηλιοθεραπειας κατα τις μεσημβρινες ωρες.
          3.Γενικα
-Σε εγκαυματα απο εξατμισεις, σκευη μαγειρικης κτλ αρχικα ριχνουμε επι ωρα κρυο νερο στην περιοχη και στη συνεχεια εφαρμοζουμε ενα επουλωτικο-αντισηπτικο σπρευ (η αλοιφη) ωστε να αποφυγουμε τη καταστροφη του δερματος και την μολυνση του τραυματος. Σε καμια περιπτωση δεν βαζουμε οδοντοκρεμα πανω καθως συστατικα οπως η μινθολη προκαλουν υπεραιμια και θα εχουν το αντιθετο αποτελεσμα.
-Σε περιπτωση μεθης καταναλωνουμε νερο για να αποφυγουμε την αφυδατωση απο το αλκοολ.. Αν εκδηλωνονται οξεα συμπτωματα αναζητουμε ιατρικη βοηθεια.

-Σε δαγκωμα σκυλιου ή σε τραυματσμο απο σκουριασμενα σιδερα ειναι απαραιτητο να γινει αντιτετανικος ορος
-Σε περιπτωση γαστρεντεριδας προσπαθουμε να χορηγησουμε ηλεκτρολυτες ωστε να αποφυγουμε την αφυδατωση. Κατα τα αλλα η χορηγηση αντιεμετικων και αντιδιαρροικων ειναι συμπτωματικη θεραπεια. Σε εντονα συμπτωματα αναζητουμε ιετρικη βοηθεια.
-Σε περιπτωση καταθλιψης στο γυρισμο απο τις διακοπες σκεφτειτε ποσο τυχεροι ειστε που πηγατε διακοπες ενω τοσοι αλλοι δεν πηγαν πουθενα.
-Σε περιπτωση καταθλιψης που δεν πηγατε διακοπες σκεφτειτε ολα τα παραπανω που θα γλυτωσετε κ ξεπεραστε το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου